رژیم غذایی مدیترانه ای و زیتون پرورده: زیتون و روغن زیتون از اجزای اصلی رژیم مدیترانه ای هستند که در آن روزانه مصرف می شوند.
زیتون پرورده برای سرماخوردگی و انواع بیماری ها بسیار مفید است وجایگزین خوبی برای قرص می باشد.
این رژیم مواد مغذی اساسی و همچنین ترکیبات عملکردی مفید برای سلامتی را فراهم می کند. از طریق محتوای چربی خود (10-25٪ از بخش خوراکی) آنها به منبع انرژی (حدود 400-1000kj/100g بخش خوراکی) کمک می کنند که شامل چربی های تک غیراشباع و چند غیراشباع ضروری است.
اجزای اضافی در زیتون پرورده عبارتند از پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، ویتامین ها، پلی فنول ها، کاروتنوئیدها، فیتواسترول ها، اسیدهای تری ترپنیک، اسکوالن، عناصر ماکرو و میکرو.
برخی از زیتون پرورده قند میوه های خام را حفظ می کنند در حالی که زیتون های تخمیر شده حاوی قند کم یا بدون قند هستند.
با این حال، زیتون های رسیده سیاه کالیفرنیا به دلیل نمک های آهنی که در طی فرآوری برای تثبیت رنگ سیاه جت آن ها اضافه می شود، دارای سطوح بالایی از آهن هستند.
تحقیقات نشان داده است که رژیم غذایی مدیترانه ای خطر ابتلا به بیماری های قلبی، برخی سرطان ها و بیماری های دژنراتیو مانند پارکینسون و آلزایمر را کاهش می دهد.
در اینجا، چربی های غیراشباع تک غیراشباع و چند غیر اشباع، آنتی اکسیدان ها و فیتوکمیکال های زیست فعال مشخصه روغن زیتون و زیتون پرورده نقش مهمی دارند. شواهد حاصل از مطالعات آزمایشگاهی و مدل های حیوانی بینش هایی را ارائه کرده است.
چربی ها و زیتون های خوراکی: با توجه به چربی کل زیتون پرورده حاوی نسبت بالایی از چربی های تک غیر اشباع با مقادیر کمتر چربی های اشباع شده و چربی های چند غیر اشباع ضروری هستند. امگا-6، 11-26٪ و اسید لینولنیک زیتون پرورده دارای مقادیر مطلوب PUFA/SFA در نسبت توصیه شده WHO FAO برای یک رژیم غذایی متعادل > 0.4-0.5 یا بالاتر هستند.
چربیهای تک غیراشباع موجود در زیتون پرورده، عمدتاً اسید اولئیک، میتوانند به طور مفیدی سطح کلسترول HDL و LDL پلاسما را تعدیل کنند و خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر و سکته مغزی را کاهش دهند.
یا سایر روغن های غنی از اسید اولئیک برای کاهش خطر بیماری قلبی.مطالعات تحقیقاتی همچنین نشان داده اند که اسید اولئیک ممکن است با مهار تکثیر سلول های تومور در پیشگیری و درمان سرطان نقش داشته باشد.
زیتون پرورده به ذخیره چربی امگا 3 در رژیم غذایی مدیترانه ای کمک می کنند که توسط دانه ها، ماهی و آجیل تامین می شود.
به طور کلی چربیهای امگا 3 ضد التهاب هستند و به همین دلیل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهند در حالی که چربیهای امگا 6 به کاهش کلسترول LDL کمک میکنند.
نسبت چربی های امگا-6/امگا-3 در حدود سطح مطلوب 8:1 است. مقادیر بیش از حد امگا 6 در رژیم غذایی و نسبت بالای امگا 6 به امگا 3، پیش التهابی هستند و پاتوژنز مشکلاتی از جمله بیماری های قلبی عروقی، سرطان و بیماری های ایمنی را تشویق می کنند، در حالی که افزایش دریافت امگا 3 با نسبت های پایین تر می تواند مفید باشد.